Verbinding met jezelf maken

We leven in een soms overdrukke wereld met honderd en een zaken die onze aandacht opeisen, daarbij verliezen we de connectie met onszelf en kan men zich afvragen wat men aan het doen is. Wanneer je in contact bent met jezelf, sta je ook dichterbij je behoeften en kan je je grenzen beter aangeven.

Met je lichaam

Connectie begint voor mij bij bewustzijn, in verbinding zijn met je lichaam wilt zeggen dat je je bewust bent met jouw lichaam, ben je moe of juist heel fit? Wat zeggen jouw spieren en jouw gewrichten? Ben je niet over je fysieke grenzen aan het gaan om het huis toch volledig gepoetst te krijgen of om de tuin vandaag helemaal netje te krijgen? Je kan een verbinding met je lichaam maken door door de dag bewuste handelingen uit te voeren, één zijn terwijl je de afwas doet of wanneer je aan het koken bent. Één zijn met jouw lichaam wanneer je stapt, als je stapt verleg je jouw aandacht naar hoe jouw voeten de grond raken, welke beweging jouw been doet wanneer je een trap oploopt. Nog een andere manier is om gade te slaan welke micro bewegingen jouw lichaam uitvoert om recht te blijven staan.
Door de dag kan je je vragen stellen als, hoe voelt mijn lichaam aan? Door de dag kan je ook even bewust in contact staan met je zintuigen en even bewust luisteren, horen, zien, aanraken en ruiken.

Met je gedachten

Bewust omgaan met gedachten kan een bevrijding opleveren, je bent niet je gedachten. Deze komen op, deze gaan weer weg. In verbinding zijn met gedachten wilt zeggen dat je je bewust bent van welke gedachten bij jou opkomen, welke behoeften schuilen achter jouw gedachten, kan je je ermee verzoenen? Heb je weerstand tegen bepaalde gedachten? Is er het evenwicht tussen je aanwezigheid in je gedachten en met je lichaam?

Met je gevoelens

Hevige gevoelens als angst, kwaadheid, verdriet of vreugde zijn doorgaans gemakkelijk te spotten. Het gaat erom deze gevoelens te benoemen wanneer ze opkomen. Ze te laten zijn, ze een plaats te kunnen geven. Wanneer bijvoorbeeld verdriet opkomt kan je jezelf inbeelden dat je jezelf troost op een tedere zachte manier, dat je denkbeeldig omarmt wordt door de meest compassievolle persoon. Gevoelens zijn een raam om te kijken wat ze te vertellen hebben over jouw behoeften.

Met je behoeften

Door in verbinding te zijn met je lichaam kan je sneller je behoeften voelen en daarnaar handelen. Je fysieke behoeften, zoals dorst, honger, slaap, rust, beweging, aanraking, vragen maar om één ding, dat is om vervult te worden, je kan je behoefte niet meer nodig hebben zonder deze tegemoet te komen. Ik vind het in het (semi) Engels mooi verwoord: “You can’t un-need an unmet need”. Zelfzorg bestaat mijn inziens er oa. uit dat je naar je lichamelijke behoefte luistert.
Er zijn nog een heleboel andere behoeften om naar te luisteren, om toe te komen naar welke nog onvervulde behoefte bij jou leven kan je je gedachten en gemoed gadeslaan. Soms kan je ook handelen en opmerken welk gevoel dat bij jou triggert. Bijvoorbeeld, door aan vrijwilligerswerk te doen kan je een diepe verbondenheid voelen en kan je je geapprecieerd voelen voor wat je gedaan hebt. Door aan vrijwilligerswerk te doen of door spontaan iemand te helpen doe je sowieso niks fout en kan dat ten goede komen van je gemoedstoestand.

Ik ben benieuwd wat je ervan vind, welk verhaal je met mij daarover wilt delen. Aarzel niet om contact op te nemen! info@carl-bosch.eu