Creativiteit om in verbinding te komen

Hey,
In deze post wil ik graag mijn ervaring delen rond creativiteit en hoe dat connectie met mezelf en anderen bevorderd.

Dansen

Dansen voor mij dé manier bij uitstek om mijn creativiteit te uiten, ik hou van partnerdansen in het algemeen en tegenwoordig hou ik er meer en meer van om ook alleen te dansen.

Ik benader dansen als een meditatie, ik richt – zo goed mogelijk – mijn focus afwisselend op de muziek, mijn lichaam, het contact met mijn partner, andere mensen en de ruimte. Gedachten over van-alles komen uiteraard op en daar probeer ik geen aandacht aan te besteden en me terug te richten op hetgeen belangrijk is. In dat process ben ik in een staat van flow en komen de bewegingen en variaties vanzelf. Ik dwing mezelf niet om een variatie te doen en blijf soms ook gewoon bij de basispas. Door mijn aandacht vooral op mezelf en mijn partner te richten en door rekening te houden met mijn partner ontstaat er connectie.

Tekenen

Als ik in een mindere periode ben grijp ik quasi automatisch naar mijn potloden of althans sta ik er meer voor open. Een tekening kan relatief simplistisch zijn, je hoeft niet perse tekenles te hebben gevolgd om jezelf op die manier uit te drukken. Tekenen is iets heel persoonlijks en het is geen competitie, het punt is om jezelf of een idee uit te drukken, of je nu talent hebt of niet maakt het niet echt uit. En tekening is een aaneenschakeling van (kleine) potlood-trekken en het is simpel om 1 potlood trek op een blad te maken. De juiste proporties en een realistische weergave zijn van ondergeschikt belang als het gaat om creativiteit en verbinding met jezelf of anderen.

Weet je niet zeker hoe je eraan kan beginnen maar je wilt toch graag proberen? Dan kan je even deze werkwijze eens uitproberen:
Stap 0, neem blad en potlood, dat is meestal de moeilijkste stap.
Stap 1, Leg het blad voor je neer en neem jouw potlood in de hand, nu ga je met je ogen open en/of dicht een aantal punten op het blad zetten.

Met een beetje verbeelding kan je de punten hierboven zien


Stap 2, kijk naar jouw blad en verbind nu een aantal punten, dat kan met of zonder regel (lat). Tijdens dat proces kan er een neiging om iets te doen op of met jouw blad in jou opkomen, wanneer je deze neiging voelt moét je deze absoluut volgen, no filters! En ja, het kan zijn dat je jouw blad aan stukken scheurt. En dat is helemaal oké, je kan altijd nog iets doen met de snippers die overblijven. De puntjes verbinden is een manier om het teken-proces op gang te brengen, daarnaast heb je uiteraard de volledige vrijheid om iets helemaal anders te doen.

5 min later…

Wanneer ik zo teken ben ik in contact met de creatieve kant van mezelf. Ik concentreer me op wat ik zie, en er vormen zich beelden in mijn hoofd, dat is een onderbewust process. Soms verbind ik twee punten zonder op voorhand te weten op welke manier de lijn getrokken zal worden. Ik volg dan wat mijn hand zal doen en geleidelijk aan neemt de lijn en vorm.
Stap 3, als je voelt klaar te zijn doe je iets met jouw blad. Kader het in, hang het op de koelkast, neem een foto, deel het met je vrienden, toon het aan de wereld of gooi het gewoonweg weg.

Wil ik in verbinding met iemand zijn dan zal ik voorstellen om samen aan één blad te tekenen. Het heeft me altijd verbaasd hoe verschillend tekeningen worden afhankelijk van de persoon waarmee ik teken. En daarnaast hoe gelijkaardig ze kunnen zijn wanneer ik de ervaring herhaal met dezelfde persoon. Wanneer je samen tekent kan je afspreken dat men ieder om beurten iets op het blad mag toevoegen totdat je je pen/potlood hebt opgeheven dan is het aan de andere. Een andere manier is om simultaan aan een blad te tekenen en te kleuren

Muziek maken

Ik improviseer graag op de piano, het proces van improviseren is ongelooflijk boeiend. Het interne dialoog gadeslagend, ligt mijn focus op hoe de muziek klinkt, hoe mijn lichaam is. Momenteel is het nog moeilijk te beschrijven wat er juist gebeurt wanneer ik piano speel. Het heeft bij mij veel emoties losgemaakt. Soms improviseer ik een liedje en dat is voor mij een manier om een thema dat leeft onder woorden te brengen.

Tot slot

Dank je wel om me tot hier te lezen 🙂 Graag lees ik jouw feedback hierover, wat vind je ervan, hoe gebruik jij creativiteit om in connectie met iemand te komen?
E-mail: carl.bosch@gmail.com