5-minuten actieplan

Enkele reflecties over nieuwjaarsresoluties, grootste plannen, nieuwe gewoontes, wat werkt, wat niet.

Nieuwjaarsresoluties

Vandaag kan je een nieuwe resolutie aangaan of een oude plan heropikken, het is niet perse nodig om te wachten tot 1 januari of 1 september is aangekomen om met een nieuwe hobby, oefening of meditatie te starten. De minimale voorbereiding, mentale ruimte en zin zijn daarentegen doorslaggevendere factoren.

Grootse plannen

Vaak gebeurd het dat je voor jezelf een doel vooropzet dat achteraf totaal onrealistisch blijkt te zijn, bijvb tegen het einde van het jaar 10kg afvallen, iedere week een nieuw liedje leren op de piano, iedere week 3 keer naar de yoga-les gaan, etc. Bij een nieuwe hobby of een nieuwe gewoonte zoals gezonder eten of meer bewegen is het de persistentie dat op lange termijn doorslaggevend is. Het zijn niet die eerste drie weken van januari dat je jezelf afjaagt dat op lange termijn een verschil maken maar eerder de opeenstapeling van enkele minuten per dag.

Een paar voorbeelden

Lezen is in deze context een gemakkelijk voorbeeld, wanneer je iedere dag 1 of 2 bladeren ‘s morgens en ‘s avonds leest geraak je vooruit in jouw boek en omdat het hopelijk leuk en/of boeiend is krijg je er meer en meer zin in en ga je automatisch wanneer er een beetje vrije tijd is jouw boek nemen om verder te lezen. Tadam! Voor je het weet is jouw boek uit en kan je een nieuwe aan de bibliotheek gaan ontlenen 🙂

Het is algemeen geweten dat het bij musiceren beter is om iedere dag een kwartier te oefenen dan 1 keer per week 2 uur. Ik denk in eerste instantie aan spierblessures maar ook de tijd dat jouw geest en spieren nodig hebben om deze nieuwe bewegingen te assimileren. De drempel om 2u vrije tijd op een dag te vinden kan ook moeilijk zijn, daarbij speelt ook een rol dat je die dag juist weinig energie hebt. Na een week of in het ergste geval 2 weken zonder oefenen zal je sowieso een deel van wat je geleerd hebt kwijt zijn. Daarom is iedere – of bijna iedere – dag een kwartier beter dan 1 grote blok van 2u. Enkele tips daarbij die mij geholpen hebben, zorg ervoor dat jouw instrument op een duidelijk zichtbare plaats is en binnen handbereik. Probeer jouw omgeving zo in te delen dat de drempel om te beginnen spelen zo laag mogelijk is. Kies daarna een vaste moment in je dag om te spelen, voor mij was het gedurende anderhalf jaar het eerste wat ik ‘s ochtends deed na het opstaan en/of het laatste voordat ik zou gaan slapen. Telkens enkele minuten, soms was het 2 minuten, soms een kwartier en soms een half uur.

Bij het lopen of wandelen is vaak de moeilijkste stap om jouw schoenen aan te doen. Stap 0 is van je stoel gaan, je scherm te verlaten en naar je schoenen gaan om ze aan te doen. Eens deze drempel overwonnen is ben je vertrokken voor een korte wandeling/looptochtje. Hier is het interessant om iedere dag een half uurtje buiten te zijn, ik zal hierin toegeven dat sommige weersomstandigheden voor mij uitnodigender zijn dan anderen, wanneer ik niet naar buiten ga doe ik soms een korte set aan bewegingen in de living.

Het 5-minuten actieplan

Ik vind het echt moeilijk om de dagelijkse taken van het huishouden uit te voeren en daarbij helpt het mij om met mezelf af te spreken dat ik bijvoorbeeld maar 5 minuten hoef op te ruimen. Of gewoon even tussendoor 1 wasmand leeg te maken of de afwas in de kasten op te ruimen. Leuke muziek opzetten en gedurende 5 minuten doen wat gedaan moet worden. Ik bedenk dan voor mezelf dat het leven niet altijd maar super leuke dingen doen is, soms ook uit dagelijkse huishoudelijke taken bestaat.

Als je er over wilt praten, aarzel niet om contact op te nemen! info@carl-bosch.eu